Nemecká ekonomika bude na tom horšie ako sa čakalo, tvrdia experti

11.11.2014 Celý región

Berlín 11. novembra (TASR) - Ochladenie nemeckej ekonomiky bude zrejme väčšie, než sa doteraz očakávalo. Tvrdia to ekonomickí poradcovia spolkovej vlády, ktorí výrazne zhoršili svoju prognózu pre najväčšiu európsku ekonomiku. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Takzvaní piati mudrci znížili predpoveď rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Nemecka v tomto roku na 1,2 % z 1,9 %, s ktorými počítali ešte na jar. Tvrdí to denník Süddeutsche Zeitung s odvolaním sa na jesennú správu ekonómov, ktorú predložia vláde a zverejnia v stredu (12. 11.). Na budúci rok poradcovia očakávajú nárast len o 1 %, pričom spolková vláda predpovedá 1,3 %.

Spolková vláda plánuje oživiť ekonomiku dodatočnými stimulmi vo forme investičných programov v celkovej hodnote 10 miliárd eur.

Prednedávnom zhoršili svoje predpovede rastu nemeckého hospodárstva popredné ekonomické inštitúty rovnako ako Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) a Medzinárodný menový fond (MMF). Ako dôvody uvádzali neistoty vyvolané medzinárodnými krízami na Ukrajine a Blízkom východe i slabé oživenie ekonomiky eurozóny.

Podľa poradcov je však okrem geopolitických rizík a slabého vývoja v eurozóne za ochladenie rastu spoluzodpovedná aj hospodárska politika spolkovej vlády. Negatívne vplyvy mala podľa nich vládna energetická politika rovnako ako jej sociálna politika. Napriek tomu by sa počet zamestnaných mal zvýšiť. V roku 2014 počítajú mudrci so 42,6 milióna zamestnanými a ich počet by mal v roku 2015 narásť na 42,8 milióna. Miera nezamestnanosti však zostane na úrovni 6,7 %.
 

Vyberte región